Basshunter

Jonas Erik Altberg, även känd som Basshunter är en svensk musiker från Halmstad. Hans musikgenre han håller sig till är eurodance som han började producera hemma i sin egen studio, eller pojkrum som det då var, med musikprogrammet FL Studio. Numera använder han sig av samma musikprogram samt ett till vid namn Logic Studio.

Led av en funktionsnedsättning

Jonas Altberg föddes två dagar innan julafton, alltså den 22 december år 1984. Numera är han 31 år (2016) och är känd på olika ställen runt om i Europa. Han har varit aktiv med musiken sedan 1999 men fick först sitt genombrott år 2006. Tidigare under hans uppväxt har han haft det svårt. Vid åtta års ålder upptäckte hans närstående och framför allt föräldrar att han hade vissa tics och ryckningar som han själv inte kunde kontrollera. Det visade sig efter ett antal undersökningar att Jonas led av neuropsykiatriska funktionsnedsättningen Tourettes syndrom. Detta ledde som i många andra fall till mobbning i skolan som i sin tur ledde till nedsatt självförtroende. Hans självförtroende och allt annat vände när han vid 18 års ålder tog sig i krage, ställde sig upp inför sin nya gymnasieklass och berättade om sin funktionsnedsättning.

Genombrottet kom 2006

Som du tidigare läste så började Jonas producera musik år 1999. År 2004 släppte han sitt första album men fick inget direkt genombrott. Då kallade han sig själv för Basshunter och hans album som då fanns ute för nedladdning heter The Bassmachine. Däremot kom hans genombrott år 2006 då han släppte singeln Boten Anna. Låten skrevs på svenska och spreds snabbt på internet. Samma år skrev han ett avtal med Extensive Music. Detta gjorde han för management men det ledde senare till ett skivkontrakt med samma bolag samt Warner Music Sweden. Jonas, eller Basshunter, gjorde sin första tv-debut på TV4 den 8 juli 2006 när han var med i Sommarkrysset. Hans låt ”Boten Anna” släpptes som du tidigare läste som singel, men det spelades även in en musikvideo till låten. Först släpptes ”Boten Ann” i Sverige men sedan i andra europeiska länder. Där hamnade den på första plats på listor med endast singlar, i några av länderna. Ett exempel är Nederländerna. Samma år fast lite senare, rättare sagt 30 augusti 2006, släppte han sitt andra album LOL. Framgångarna med singeln ledde till hans andra album. Det hände mycket för Jonas under 2006, det blev nämligen även klart att han skulle göra en remix på sin egen låt han hade skrivit för nått år sen. Låten heter ”Vi sitter i Ventrilo och spelar DotA. Detta var Busshunters andra singel.

Lyckades med engelska versionen av “Boten Anna”

2008 släppte han en engelsk version av sin populära singel ”Boten Anna”. Den nya låten på engeska heter ”Now You´re Gone, som till och med kom upp på Storbritanniens lista som första placering. Dock var det inte Jonas som hade gjort den engelska versionen utan det var ”Jason och Bassheadz” från Holland som hade gjort remixen. Istället för att Basshunter skulle stämma dem som hade gjort remixen på hans låt, gjorde han en överenskommelse så han fick göra en liknande version och släppa. Den låten nådde topplistorna i nästan hela Europa.

basshunterlogo_kaiserspain_11_agosto_2010_gimp