Swedish House Maffia

Swedish House Maffia känner du säkert igenom om du gillar att lyssna på house och är en av den yngre generationen. Swedish House Maffia, som du hör på namnet, kommer från Sverige och bestod av tre vuxna killar. Swedish House Maffia producerade som du tidigare läste och säkert förstod så kallad house musik, men även en hel del progressiv house. Musikstilarna i sig skiljer sig inte speciellt mycket mellan varann.

Samarbetade med många artister

Bandet kom till 2005 av gruppmedlemmarna Sebastian Ingrosso, Axwell och Steve Angello. Tyvärr la Swedish House Maffia ner 2013, efter det har både Axwell och Steve Angello gått sina egna vägar och satsat på solo karriären. Som många andra dj:s har de haft samarbeten med sångare, då båda olika sorters musikerna bidrar med sitt och skapar i flesta fall en hit som kommer högst upp på topplistorna. Några exempel på artister som har haft samarbeten med Swedish House Maffia är Pharell Williams, Tinie Tempah, Usher, John Martin och Knife Party. De tre medlemmarna du läste om precis var endast som tre senaste medlemmarna. Det har funnits två medlemmar till som var aktiva innan dessa tre killar tog över. Dessa heter Eric Pryds samt Henrik B men de slog inte igenom lika stort som den senare generationen gjorde, vilket du märker eftersom att gruppen bildades 2005 men dem fick deras genombrott 2010.

Genombrottet med singeln “One”

Ja, som du precis läste så fick Swedish House Maffia sitt stora genombrott år 2010 när de gav ut sin första singel ”One”. Den första versionen var helt instrumental, gjord av elektroniska instrument, men ett tag senare kom en andra version ut. Den andra versionen innehöll sång som sjöns av Pharrell Williams. Som du säkert förstår blev singeln mycket framgångsrik eftersom det gav Swedish House Maffia sitt genombrott. Den hamnade på topplistor både i Europa och USA, och kom till och med på en tredje plats på Billboards Hot Dance Club Songs. Deras andra singel gjorde inte fansen besvikna, utan snarare tvärt om. Även den klättrade sig upp på Billboards Hot Dance Club Songs lista och nådde en förstaplats. Låten heter ”Miami 2 Ibiza”.

Haft många samarbeten genom åren

En annan känd singel Swedish House Maffia har producerat är ”Save the World” och den släpptes 2011. Den nådde på två veckor över tio miljoner visningar på youtube. Även den låten var i samarbete med en artist, nu var det med John Martin. Gruppen har genom sina år haft många samarbeten, mestadels med artister. Dock har de haft ett samarbete med Absolut Vodka. Då undrar du säkert vad de skapade tillsammans, med tanke på deras olika branscher. Jo, tillsammans skapade de låten Greyhound som är uppe på Youtube med en musikvideo och har nått över 118 miljoner visningar. Detta var bara ett av alla kvitton Swedish House Maffia fick som tydde på att det de gjorde uppskattades av personer runt om världen. Året efter som släppte ”Save the World” i samarbete med John Martin, släppte de även en till låt i samarbete med samma person. Rättare sagt år 2012, släppte Swedish House Maffia låten ”Don´t You Worry Child” som blev nominerad till en Grammy.

housemafia

swedish_house_mafia_2