Depeche Mode

Depeche Mode är ett brittiskt band som bildades 1980 i Basildon, som ligger fem mil öster om Storbritanniens huvudstad London. Musikstilen de håller på med kallas för syntpop. Bandet har haft flera olika medlemmar genom åren eftersom det är såpass gammalt, men de som är aktiva nu i bandet är tre stycken och de har varit det sedan 1995. Personerna är David Gaham, Martin L. Gore samt Andrew Fletcher.

Släppt album sedan 80-talet

Depeche Mode har sedan 1980-talet släppt enormt många album, så kallade studioalbum, men ännu mera singlar. Hela 13 studioalbum och otroliga 52 singlar har bandet Depeche Mode producerat genom åren. Topp 3 av deras singlar som har placerat sig höst på topplistan Billboard Hot 100 från USA är ”Enjoy the Silence” som kom på en 8:de plats år 1990. Sedan 1985 kom deras singel ”People Are People” på en 13:de plats. Som sämst på topp 3 kom de på en 15:de plats och det var samma år som den högst rankade singeln, 1990. Dock går det endast att se statistiken från den amerikanska topplistan Billboard från 1985, vilket betyder att det int går att kolla hur högt rankade deras låtar blev från deras tre album tidigare. Två låtar vi vet som är kända är ”Just Can´t Get Enought” som släpptes 1981 samt ”Everything Counts” som släpptes två år senare, rättare sagt 1983. Dock har det gått bättre för deras musik i Europa och framför allt Tyskland, än vad det har gjort i USA. Där har flera av bandet Depeche Modes singlar placerat sig på topplistan och högre upp än en 8:de plats. ”Enjoy the Silence” samt ”Precious” var två av låtarna som hamnade på första plats i topplistan runt om i Europa, bland annat i Sverige.

Bandets medlemmar har bytts ut

Som du tidigare läste så har bandets medlemmar bytts ut med tanke på att det är såpass gammalt, vilket är förståeligt. De tidigare medlemmarna var Vince Clarke samt Alan Wilder. Vince Clarke var en så kallad synthesizer och var endast aktiv mellan 1980 och 1981. Alan Wilder var däremot aktiv under en längre tid och jobbade med synthesizer, produktion samt trummor i bandet. Hans år i bandet varade mellan 1982 och 1995. Som tre personerna du tidigare läste som är aktiva i bandet just nu, var även de som var med från början. Dave Gahan, Martin L. Gore och Andrew Fletcher var alla med och startade upp bandet år 1980. Det var endast Vince Clarke som hoppade av efter endast ett år.

Senaste albumet släpptes 2013

Bandet Depeche Mode släppte sitt senaste album för bara några år sedan, rättare sagt 2013. Det albumet heter Delta Machine. Bandet har även släppt två så kallade live-album. Ett live-album är ett album med låtar som har spelas in live, exempelvis under en konsert. Ett studio-album är ett album som har spelats in i studio, som du säkert förstår. Bandet Depeche Mode släppte sitt första live-album år 1989 vid namn 101. Fyra år senare, rättare sagt 1993, släppte bandet sitt andra live-album som heter Songs of Faith and Devotion Live.

depeche_mode

The whole group